Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Speurtocht in onze genen

Inhoud

Bekend van de Paradisolezingen, de Lowlands University en de Wereld leert Door.

 

In de afgelopen tijd zijn er stormachtige ontwikkelingen geweest op het terrein van DNA analyse, die enorme gevolgen zullen hebben voor de geneeskunde en gezondheid. Wat zullen we daar in de komende 10 jaar van merken? Hoe zal ons leven veranderen? Hoe oud zullen we worden en zullen we gezond oud worden? Welke gevaren van nieuwe virussen zullen we het hoofd moeten bieden? Welke leefstijl-factoren zullen onze gezondheid kunnen bevorderen? Hoe zoek je naar een intelligentie-gen?

Docent: Prof. dr. Ron Fouchier

College 1 - Pandemie - een reëel gevaar?

Wed 19 March 2014 19:45 - 21:30

H7N9 vogelgriep, H5N1 vogelgriep, Mexicaanse griep; de ene dreiging volgt de andere. Na alle waarschuwingen leek het in 2009 nogal mee te vallen met die pandemie. In deze lezing wordt besproken hoe virussen overspringen van dieren naar de mens. Waarom sommige virussen ernstige symptomen geven en andere niet. En wat we kunnen doen om ons op pandemieën voor te bereiden. Recent zijn in Rotterdam experimenten gedaan om beter te begrijpen hoe uit vogelgriepvirussen nieuwe varianten kunnen ontstaan die door hoesten en niezen worden overgedragen. Over dit onderzoek is nogal wat commotie ontstaan. Moeten we dit onderzoek eigenlijk wel doen? Is het onderzoek niet te gevaarlijk? Wat leren we ervan?

Docent: Prof. dr. Bert Hofman

College 2 - Hoe zoek je naar een intelligentie-gen?

Thu 10 April 2014 19:30 - 21:15

Hoe vind je oorzaken van ziekten? Dat is de vraag die ik in dit college zal pogen te beantwoorden. Ik zal daarbij grote hersenziekten, zoals Alzheimer en Parkinson, als voorbeeld nemen en en passant ook de vraag opwerpen of genetisch onderzoek ons hierbij verder helpt. En ik zal vertellen hoe we op onze zoektocht naar ziekte-oorzaken ook de eerste intelligentie-genen, waar al decaden vergeefs naar was gezocht, vonden.

Docent: Prof. dr. Jan Hoeijmakers

College 3 - Lang leve onze genen!

Wed 7 May 2014 19:30 - 21:15

Mensen leven steeds langer door toegenomen welvaart, betere voeding, hygiëne en medische zorg. Al zo’n 100 jaar komt er per uur een kwartier bij. De extra jaren kennen ook hun keerzijde: Alzheimer, kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, enz. Waardoor wordt veroudering nu eigenlijk door veroorzaakt? Mijn verhaal zal gaan over beschadigingen aan het DNA, onze erfelijk eigenschappen en de strijd tegen het verval.

  • Geneeskunde
Speurtocht in onze genen