Overzicht colleges

College voor Young Professionals

De wereld van 3.0

Inhoud

De wereld verandert. De veelbesproken Uber-app zorgt voor innovatie in de huidige taximarkt. Bedrijven als Facebook, Apple en IBM houden zich bezig met science-fictionachtige produkten als zelfrijdende auto's, slimme horloges en thermostaten, kunstmatige intelligentie. Wat is hun beleid? Innovatieve diensten uit Sillicon Valley, denk aan Google, Whatsapp botsen op privacywetgeving. De digitalisering vermengt machines steeds meer met onze identiteit. Bestaat dit onderscheid nog? In deze reeks wordt een inkijkje geboden in een wereld die dichterbij is dan wij denken. De wereld van 3.0.

Docent: Drs. Arjen Kleinherenbrink

College 1 - Technologie en Identiteit: De Ambiguïteit van de Machines

Wed 24 September 2014 20:00 - 21:45

Moderne technologie weigert om afstand te houden. De wetenschap zorgt voor steeds meer vermenging van machines met ons lichaam. De digitalisering vermengt machines steeds meer met onze identiteit. De relatie tussen technologie en onszelf is ambigu: waar houd ik op, waar begint het? Bestaat dat onderscheid nog? In een tijd waarin technologie steeds vaker letterlijk het gezicht draagt van onszelf en mensen om ons heen wordt een oude filosofische vraag relevanter dan ooit: wat is de relatie tussen technologie en onze identiteit?

Docent: Prof. dr. Jos de Mul

College 2 - Real Humans. Over androïde robots en menselijk zelfbegrip

Wed 29 October 2014 20:00 - 21:45

Schoorvoetend maakt de androïde robot zijn entree in de publieke en private ruimte. Door de snelle ontwikkelingen in de robotica roepen ze talloze vragen op. Kunnen robots een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid? Krijgen robots ooit bewustzijn, emoties, een vrije wil? Hoe weet je of je met een bewuste robot van doen hebt of slechts met gesimuleerde emoties en wilsbesluiten? Is vriendschap met een robot mogelijk? En seks ermee hebben, is dat verwerpelijk? En waarin verschillen wij eigenlijk van robots?

Docent: Haroon Sheikh

College 3 - Google, Facebook, Apple, IBM: Wat willen zij?

Wed 26 November 2014 20:00 - 21:45

Zelfrijdende auto's, slimme horloges en thermostaten, kunstmatige intelligentie. We horen allemaal continue met wat voor science fiction producten de grote technologiebedrijven bezig zijn.

Het is maar moeilijk om langs al die gadgets de grote beweging te zien. Wat willen deze bedrijven eigenlijk? Hebben zij een visie over de toekomst van technologie en wat dat voor ons mensen gaat betekenen?

In hun kantoren wordt aan onze toekomst gewerkt. In dit college zullen we richting zoeken in de strategieën van de grote technologiebedrijven.

Docent: MSc. Marco Knitel

College 4 - Uber - disruptive innovation

Wed 17 December 2014 20:00 - 21:45

Het begon allemaal met Amazon en iTunes: nieuwe diensten die een hele branche, die van de boeken en de muziek, radicaal veranderden. En daar is het niet bij gebleven. Van Booking.com, dat een revolutie in de reiswereld veroorzaakt, tot Whatsapp en Skype die een serieuze bedreiging vormen voor de telecombedrijven. Stuk voor stuk ideeën van slimme ondernemers die met behulp van het internet de wereld opschudden. Snelheid en executie staan centraal in het success van Uber; hoe een bedrijf in iets meer dan 3 jaar de vervoersmarkt in 175 steden in 42 landen op de kop kan zetten. Wanneer verdient een bedrijf de titel ‘disruptor’ en wat betekent het voor zakendoen anno 2014?

Docent: Mr. Jacob Kohnstamm

College 5 - Privacy: showstopper voor innovatie?

Wed 28 January 2015 20:00 - 21:45

Vanuit Silicon Valley komen interessante innovatieve diensten naar Europa. Niet zelden stuiten deze diensten, zoals Google of WhatsApp op Europese privacywetgeving. Vernietigt de bescherming van persoonsgegevens alle creativiteit voor nieuwe technologische toepassingen? Of kan privacy by design ervoor zorgen dat dit grondrecht en technologische ontwikkelingen hand in hand gaan?

  • Technologie
De wereld van 3.0