Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Ken je Klassiekers

Inhoud

Onze taal en cultuur zijn doordrenkt met referenties naar de oude Grieken en Romeinen. Waar komen het Oedipus-complex en de achilleshiel eigenlijk vandaan? En spelen de klassiekers van Homerus en Livius nog altijd een rol in het werk van beeldend kunstenaars, filosofen en schrijvers?


3 personen (reeks)
Strippenkaart
Los college
€ 20,00 p.p. per college
€ 30,00 p.p. per college
€ 40,00 p.p. per college

Docent: Dr. David Rijser

College 1 - Van Cicero tot Coetzee

Thu 18 October 2018 20:00 - 22:00

Onze cultuur ontwikkelt zich in een voortdurende confrontatie met de klassieke cultuur. Dat geldt niet alleen voor literaire werken zoals die van Sophocles, Herodotus, Plato, of Seneca, Cicero, en Ovidius, maar ook voor materiële cultuur zoals het Parthenon en Pantheon. Deze wisselwerking houdt de oude Grieken en Romeinen actueel en levendig. Welke dialoog voeren wij met de oudheid? Op welke manier zien we die klassieke oudheid terug in stukken van Shakespeare, opera’s van Mozart, maar ook nu nog in romans van nobelprijswinnaar John Coetzee of een serie als Top of the Lake.

Docent: Dr. Jan Spoelder

College 2 - Griekse mythologie in de beeldende kunst

Thu 29 November 2018 20:00 - 22:00

Griekse mythologie is weer helemaal ‘in’, mede dankzij de bestseller ‘Mythos’ van Stephen Fry. De verhalen over de goden, vaak met een hoog #MeToo gehalte, zijn in de loop der eeuwen voor talloze beeldend kunstenaars een bron van inspiratie geweest. Denk bijvoorbeeld aan de avontuurtjes van Zeus/Jupiter met Danaë, met Io, met Latona, met Europa. Maar vergeet ook Aphrodite niet met haar liefde voor Adonis of Apollo die de nymf Daphne heftig begeerde. Een tour d'horizon in de Griekse godenwereld aan de hand van schilder- en beeldhouwkunst uit de 16de tot 20ste eeuw.

  • Kunstgeschiedenis
Ken je Klassiekers