Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Planet Earth

Inhoud

Wat is het verhaal van onze planeet? Welke antwoorden zijn er op de grote vragen over het universum? Wat gebeurt er allemaal onder het aardoppervlak? En hoe komt wiskunde overal terug in ons lichaam, de natuur en kunst?

3 personen (reeks)
Strippenkaart
Los college
€ 20,00 p.p. per college
€ 30,00 p.p. per college
€ 40,00 p.p. per college

Docent: Dr. Jan Pieter van der Schaar

College 1 - De Oerknal, Zwarte Gaten en het Heelal

Tue 12 March 2019 20:00 - 22:00

Al eeuwenlang doen wetenschappers onderzoek naar de mysterieuze eigenschappen van ons heelal. Wat is de ultieme oorsprong van ons heelal? En zijn er eigenlijk niet meerdere heelallen? Hoe zijn ons zonnestelsel, de melkweg en onze planeet ontstaan? Wat zijn zwarte gaten en wat is donkere materie? En hoe weten we dit alles eigenlijk?

Docent: Dr. B. Andeweg

College 2 - De Dynamiek van de Aarde

Tue 9 April 2019 20:00 - 22:00

Zo'n 250 miljoen jaar geleden vormden Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Antarctica één landmassa. Een stel ijstijden, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen later ziet de aarde er heel anders uit. Hoe zorgt plaattektoniek daarvoor? Waarom en hoe bewegen delen van de aarde? Elke actuele aardbeving of vulkaanuitbarsting toont ons dat de aarde geen dode planeet is: de Mount Everest groeit nog elk jaar, Anak Krakatau barst uit. Het grote beeld van schuivende platen lijkt relatief simpel, waarom zijn vulkaanuitbarstingen en aardbevingen dan toch zo moeilijk te voorspellen?

College 3 - Een Wereld vol Wiskunde

Tue 21 May 2019 20:00 - 22:00

Van slakkenhuizen tot bloemkolen en van de lengte van je vingerkootjes tot de spiralen op een ananasschil: je vindt wiskunde terug op plaatsen waar je het niet verwacht. Maar ook in de architectuur van bijvoorbeeld de Egyptische piramides, in de kunst van Dalí en Da Vinci en in symfonieën van onder meer Debussy en Bartók komen de gulden snede en de Fibonacci-reeks terug. Wat is er zo speciaal aan die eeuwenoude raadselachtige wiskundige verhoudingen? En kun je schoonheid echt kwantificeren?

  • Wetenschap
Planet Earth