Overzicht colleges

College voor Young Professionals

A deep dive into the Movies

Inhoud

Willen filmmakers onze politieke standpunten beïnvloeden, of proberen ze ons enkel bewust maken van politieke debatten? Fantastische verhalen, of het nu een eeuwenoud sprookje is of de meest recente dystopische sciencefiction film, zijn zelden vrij van ideologische achtergronden en onderliggende (ethische) normen en waarden. Bovendien zijn er steeds meer verschillende culturen en achtergronden te zien in de filmindustrie. Hoe wordt zo ons wereldbeeld gevormd? En op welke manier is dit van belang voor de publieke opinie?

3 personen (reeks)
Strippenkaart
Los college
€ 20,00 p.p. per college
€ 30,00 p.p. per college
€ 40,00 p.p. per college

Docent: Dr. Dan Hassler-Forest

College 1 - Movies and Politics: ‘Representation Matters!’

Wed 3 October 2018 20:15 - 21:45

In de afgelopen jaren hebben we een verschuiving gezien, waarbij de heteroseksuele witte man niet meer vanzelfsprekend volledig centraal staat in Hollywoodfilms. Van Wonder Woman en The Hunger Games tot Black Panther en Get Out: steeds vaker zien we een meer divers wereldbeeld op het witte scherm. Waarom zien we juist nu meer diversiteit in grote film- en tv-producties? Wat zegt dit over de maatschappelijke en politieke discussies rondom identiteitspolitiek? En waarom heeft iedereen uiteindelijk belang bij een diverser wereldbeeld?


Docent: Dr. Dan Hassler-Forest

College 2 - Film, Politiek en Propaganda

Thu 1 November 2018 20:15 - 21:45

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd film vanzelfsprekend gezien als een ideal overtuigingsmiddel: de Nazi's, de Sovjets, en de Amerikanen hadden allemaal machtige filmindustrieën die aan de lopende band propaganda maakten voor hun politieke en ideologische systemen. Tegenwoordig hebben nationale regeringen minder te zeggen over de inhoud van filmproducties. Toch lijkt vermaak ook nu een politieke boodschap uit te dragen. Hoe komt dat? Wordt er nog steeds propaganda gemaakt? Zijn we daar in het tijdperk van 'fake news' en filterbubbels nog steeds gevoelig voor? Wat betekent 'politieke correctheid' precies? 

  • Film & Entertainment
A deep dive into the Movies