Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Dictators en hun dadendrang

Inhoud

Kim Jong-un’s strafkampen, Castro’s agressie tegen journalisten en Mugabe’s gewelddadige landonteigeningen. Wie zijn deze dictators? Hoe blijven zij aan de macht? Hoe profileren zij zich op het wereldtoneel en wat zijn de meest recente ontwikkelingen in hun landen? 

 

Docent: Prof. dr. Gert Oostindie

College 1 - Fidel Castro: de strijd, de droom en de scherven

Thu 10 December 2015 20:00 - 21:45

Als onbetwiste leider van de Cubaanse revolutie verjoeg Fidel Castro de gehate dictator Fulgencio Batista om vervolgens zelf ruim een halve eeuw alle touwtjes in handen te houden. Wat begon als een links-nationalistisch project werd al snel een even heftig omstreden als bejubelde communistische staat, die na de ineenstorting van het Sovjetblok terug moest naar af, naar het heden: een wankele links-nationalistisch project. Fidel is bijna van het toneel verdwenen – wat is zijn erfenis?

 

Locatie: Berlage Meet and Workspace, Oudebrugsteeg 9, Amsterdam

Docent: Drs. Peter Hermes

College 2 - Robert Mugabe en het verraad van Zimbabwe

Thu 14 January 2016 20:00 - 21:45

Na een hevige strijd werd Zimbabwe in 1980 onafhankelijk verklaard. Hoewel de nieuwe president Robert Mugabe bij zijn aantreden een verzoenende toespraak hield en beloofde langzaam te beginnen met landhervormingen, werd zijn beleid al binnen een jaar gekenmerkt door terreur. Sindsdien is Zimbabwe niet langer het economisch gezonde land dat het ooit was. De bevolking wordt geteisterd door corruptie, landbezettingen, enorme inflatie en cholera-epidemieën. Ondertussen kijken veel westerse overheden de andere kant op, bang om hun positie in de lucratieve diamantenhandel te verliezen. Hoe heeft Zimbabwe zo kunnen worden? En welke toekomst gaat deze dictatuur tegemoet? 

 

Locatie: Museum 't Kromhout, Hoogte Kadijk 147, Amsterdam

Docent: Drs. Sico van der Meer

College 3 - Noord-Korea: de ultieme schurkenstaat?

Thu 4 February 2016 20:00 - 21:45

Noord-Korea is een straatarm land en het weinige geld dat er is, wordt vooral geïnvesteerd in (kern)wapens en luxegoederen voor de elite. Voor de bevolking zijn hongersnood en strafkampen een normaal fenomeen. Toch komt er niemand in opstand. Het regime heeft namelijk voor elkaar gekregen waar iedere dictator van droomt: totale hersenspoeling van de bevolking. De heersende Kim-familie wordt als goddelijk beschouwd. Hoe komt het dat deze bizarre kluizenaarsstaat al 70 jaar weet te overleven?

 

Locatie: Vondelkerk, Vondelstraat 120, Amsterdam

  • Politicologie
Dictators en hun dadendrang