Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Film: Behind the Scenes

Inhoud

We genieten zo van verhalen in films en tv-series omdat ze ons fantasieën bieden die makkelijke oplossingen lijken te bieden op echte problemen. Maar filmmakers kunnen onze emoties en onze beoordeling van de film ook met gemak beinvloeden via hun muziekkeuze. En daarnaast kunnen filmmakers onze politieke standpunten beïnvloeden, of willen ze ons enkel bewust maken van politieke debatten? Dan Hassler-Forest neemt je mee in de zeggingskracht van film- en televisie-amusement!

Docent: Dan Hassler-Forest

College 1 - Film, politiek en propaganda

Thu 21 September 2017 20:15 - 21:30

Films zijn een vorm van amusement, maar tegelijkertijd weten we maar al te goed met hoeveel gemak filmmakers ons kunnen manipuleren. Vooral films die we beleven als fantasie en escapisme zijn effectief in het overdragen van politieke ideeën, van de oerconversvatieve Disney-films tot het nauwelijks verkapte racisme van Tolkien en het kapitalisme van superhelden als Batman en Iron Man. Worden we onbewust gehersenspoeld als we onderuit op de bank naar een Netflix-serie of een superheldenfilm zitten te kijken? Of maken films ons juist meer bewust van maatschappelijke en politieke debatten?

Docent: Dan Hassler-Forest

College 2 - Filmmuziek: een Universele Taal?

Tue 31 October 2017 20:15 - 21:30

Muziek speelt een enorm belangrijke rol in onze filmervaring. Dit onzichtbare element benadrukt wat er in beeld gebeurt, geeft er een emotionele lading aan, of creëert juist een gevoel van vervreemding door tegen de verwachtingen in te gaan. Hoe komt het dat muziekfragmenten uit bijvoorbeeld Jaws, Titanic, Star Wars en James Bond misschien wel groter zijn dan de films zelf? Wat zegt dit over de rol van filmmuziek bij het beeld dat we zien? En waarom is de rol van muziek zo groot in het (onbewust) betrekken van onze emoties bij een film?

  • Film & Entertainment
Film: Behind the Scenes