Het waarnemen van de realiteit is slechts een visuele illusie, veroorzaakt door ons brein en de neurale structuur ervan. Wat is eigenlijk de visuele werkelijkheid? De vraag op zich is één van belangrijkste en spannendste vragen in meerdere disciplines van de wetenschap. En wat gebeurt er in ons hoofd als we naar kunst kijken? En zijn symmetrie en harmonie in de natuur en cultuur de sleutel tot schoonheid?
Docent: Jacob Jolij
Wed 30 October 2019 20:00 - 22:00
Wat geeft betekenis aan jouw leven in een wereld die soms zo zinloos lijkt? Haken millennials niet versuft af als ze mee ‘moeten’ in verouderde routines, wil jij wel die geslaagde carrière, hoe zorg je dat je met beide benen op de grond blijft staan? Of werkt het allemaal heel anders, en ben je in feite niet meer dan een passieve toeschouwer die machteloos toeziet hoe het universum doordendert? Via Plato, de natuurkundige 'Many worlds'-theorie, en uiteindelijk Schopenhauer komen we erachter dat je bewustzijn en je brein niet hetzelfde zijn.
Locatie: EYE, IJpromenade 1, Amsterdam
Docent: Oene Dijk
Wed 27 November 2019 20:00 - 22:00
In samenwerking met Sotheby's!
Onbetaalbaar! De waarde van hedendaagse kunst. Voor de meeste mensen hoort kunst thuis in een museum, maar voor sommigen is kunst puur een investering dat nooit het magazijn verlaat. Maar wat is kunst? Wie of wat bepaalt de waarde ervan? Hangt dat samen met het begrip schoonheid? En is die schoonheidservaring vastgelegd in ons brein of door de markt: wat de gek ervoor geeft? En wat komt eerst, het werk of het idee? Na baanbrekend werk van o.a. Picasso, Dali en Duchamp gaan vervolgens naoorlogse kunstenaars als Warhol, Koons, Banksy en Hirst het hyperrealistisch van de consumptiemaatschappij te lijf. Kunnen we hedendaagse kunst eigenlijk ooit helemaal begrijpen? In het tweede deel van het college zal Oene Dijk in gesprek gaan met 1 van de specialisten van Sotheby's.
Locatie: Sotheby's, Emmalaan 23, Amsterdam
Docent: Marco Swaen
Wed 29 January 2020 20:00 - 22:00
Is de sleutel tot schoonheid terug te brengen tot het getal 1,618...? Het Parthenon, de Sixtijnse kapel, Leonardo da Vinci's beroemde tekening van de Vitruviaanse man, de muziek van Bartòk, Victory Boogy Woogy van Mondriaan, je eigen gezicht, de gebouwen van LeCorbusier: zit de Gulden Snede met de daar nauw aan verwante getallenrij van Fibonacci alleen in ons brein en willen wij hem met alle macht in de wereld om ons heen zien? Of is de Gulden Snede geen uitvinding maar een onwrikbare wet van de natuur?
Locatie: EYE, IJpromenade 1, Amsterdam