Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Het Briljante Brein?

Inhoud

In het dagelijks leven staan we nooit stil bij alles wat ons brein tot stand brengt. Als je nagaat wat de 1330 gram grijze massa op een dag allemaal verwerkt, lijkt je brein briljant. Maar is dat ook zo? Hoe werkt ons brein eigenlijk? 

Docent: Dr. Aart Bontekoning

College 1 - Het Millennial Brein

Thu 16 November 2017 20:00 - 21:45

“Millennials zijn zelfingenomen, egocentrisch, ongeduldig en lui”, zie Simon Sinek onlangs. “Dat geldt niet voor Nederlandse Millennials”, zegt generatie-expert Aart Bontekoning, “die zijn ambitieus en zien nieuwe manieren om het werk slimmer aan te pakken. Hun brein bevat updates die de vele (85%!) vergrijzende organisaties met vergrijzende breinen nodig hebben om bij de tijd te blijven. Nederlandse Millennials haken versuft af als ze mee ‘moeten’ in verouderde routines.” Hoe haken ze wel aan? Wat zijn hun updates? Hoe kan je het updaten bevorderen? Hoe ontstaat het verschil met vorige generaties?

Docent: Dr. Janniko Georgiadis

College 2 - Seks en het Brein

Thu 14 December 2017 20:00 - 21:45

Seks. Iedereen praat erover, maar wat weten we nu eigenlijk echt over? Geen zinnig persoon zal ontkennen dat we door seks te hebben onze soort in stand houden, maar waarom zijn er dan zo veel seksuele handelingen en voorkeuren die helemaal niet gericht zijn op, laat staan geschikt zijn voor, voortplanting? Hersenonderzoek heeft niet alle antwoorden, maar het kan een denkkader bieden waarmee seks op een frisse manier – feitelijk, vrij van vooroordelen – beschouwd kan worden. Dit is tegen de achtergrond van allerhande actuele seksuele discussies die vooral op emotie worden gevoerd (pedofilie, seksverslaving) bepaald geen overbodige luxe.

Docent: Prof. dr. Dick Swaab

College 3 - Ons Creatieve Brein

Thu 18 January 2018 20:00 - 21:45

In het college Ons creatieve brein worden vragen besproken als: Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Je hersenen beïnvloeden je beroepskeuze, maar verandert je werk ook je brein? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte veroorzaakt?

  • Geneeskunde
Het Briljante Brein?