Topsport, brein, schade, stamcellen en deep brain stimulation. Mens en technologie raken steeds verder verweven. Deze reeks gaat nader in op het maakbare brein. Met hersenimplantaten, celtransplantaten, protheses, gentechnologie en ander technologisch vernuft zijn we druk bezig om de mens te verbeteren en verfraaien. Wat is de rol van lichaamsbouw? En zijn er grenzen aan wat het menselijk lichaam kan bereiken? Wat gebeurt er als het brein het lichaam niet meer goed kan aansturen? En in hoeverre kunnen we met stamceltherapie of met diepe hersenstimulatie het brein weer repareren?
Docent: Prof. dr. Bert Otten
Wed 26 February 2014 19:30 - 21:15
Bekend van De Wereld leert door
Veel sporters zetten met grote natuurlijkheid prestaties neer. Maar wat zit er achter die bijzondere verrichtingen van bijvoorbeeld Epke Zonderland, Ireen Wüst, Bauke Mollema en Usain Bolt. Wat is de rol van lichaamsbouw? En zijn er grenzen aan wat het menselijk lichaam kan bereiken? Met kennis over het lichaam en de aansturing ervan door het brein kunnen analyses gemaakt worden van bijzondere prestaties om antwoorden te vinden op die vragen.
Docent: Dr. Martijn Figee
Wed 26 March 2014 19:30 - 21:15
Met diepe hersenstimulatie kunnen we via hersenelektroden iemands motoriek, maar ook emoties en gedachten beïnvloeden. Op deze wijze kunnen we bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson behandelen, maar tegenwoordig ook psychiatrische aandoeningen. Iemand die al 20 jaar lang de hele dag door eindeloze dwanghandelingen uitvoert merkt dat ze dit na diepe hersenstimulatie volledig kan beheersen en stopt ook met roken en ongezond eten. Wat zegt dit over de ziekteprocessen die we kunnen beïnvloeden met elektriciteit en hoe werkt dat in de hersenen? Veranderen we alleen ziekte of moeten we deze techniek ook toepassen ter verbetering van de mens?
Docent: Prof. dr. Elly Hol
Wed 23 April 2014 19:30 - 21:15
Schade aan ons brein, door een ongeluk of door een ziekte, is vaak de oorzaak van problemen met praten, bewegen of het geheugen. Helaas is dit niet te genezen. Stamcellen kunnen uitgroeien tot verschillende celtypes, en zijn daarom mogelijk in staat om kappotte zenuwcellen te vervangen. In een kweekbakje kunnen hersenstamcellen uitgroeien tot 3D minibreintjes. Tijdens de foetale ontwikkeling onstaat ieder orgaan, en dus ook de hersenen, uit stamcellen. Een doorbraak in hersenonderzoek was de ontdekking dat er in het volwassen brein ook nog steeds stamcellen aanwezig zijn. Misschien is het mogelijk dat deze cellen in de toekomst kunnen bijdragen om het eigen brein te repareren.