Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Kijken in het brein

Inhoud

1330 gram grijze massa is continu aan het werk om ons te laten functioneren. Maar hoe werkt ons brein eigenlijk? In deze collegereeks wordt er een kijkje genomen in de wonderlijke wereld van de hersenen.

 

Docent: Prof. dr. Dick Swaab

College 1 - Het criminele brein

Wed 30 September 2015 20:00 - 21:45

Het hersenonderzoek dringt ook door tot in de rechtszaal. Na het traditionele focus op sociale factoren blijken er nu ook genetische en vroege hersenontwikkeligsfactoren een rol in criminaliteit te spelen. Een hoog percentage van de gevangenen is psychiatrische patient. Er is een felle discussie gaande over de vraag hoe waardevol hersenscans in de rechtszaal zouden kunnen zijn. Het bestaan van biologische factoren en de discussie over de Vrije Wil als een illusie veranderen ons denken over criminaliteit. Morele veroordeling en straf die gebaseerd is op Vrije Wil berusten weliswaar op drijfzand maar dit is nog geen argument tegen het opleggen van straf. Maar straf zou wel 'evidence based' moeten worden.

Docent: Prof. dr. Henkjan Honing

College 2 - Wat doet muziek met de hersenen?

Wed 21 October 2015 20:00 - 21:45

Wij zijn muzikaler dan we zelf denken. Meeklappen op de maat van muziek: we kunnen het allemaal. Ook het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En hoe werkt ons ritme- en maatgevoel? Heeft het te maken met je culturele achtergrond? Of is het juist erfelijk? 

Docent: Prof. dr. Victor Lamme

College 3 - Vrije wil

Wed 18 November 2015 20:00 - 21:45

Mensen denken dat ze zelf bepalen wat ze doen. En dat ze over hun eigen keuzes gaan. Maar niets is minder waar. Wij zijn irrationele wezens, gedreven door onbewuste drijfveren, die ongemerkt worden gemanipuleerd door de wereld om ons heen. Onze werkelijke motieven en intenties liggen diep verborgen in ons brein, zodat een hersenscanner beter weet wat wij willen dan dat we dat zelf weten. Maar wie weet op welke knoppen hij moet drukken in het brein van een ander heeft daarmee wel alle touwtjes in handen. Word de ultieme hersenspoeler!

Docent: Prof. dr. Bert Otten

College 4 - De geheimen van topsport

Wed 9 December 2015 20:00 - 21:45

Het zal duidelijk zijn dat topsport bedrijven zonder brein niet mogelijk is. Maar hoe belangrijk is het brein en welke eigenschappen zijn van belang? Om dit goed kenbaar te maken worden een aantal voorbeelden uit de topsport behandeld. Wat zit er achter die bijzondere verrichtingen van bijvoorbeeld Epke Zonderland, Ireen Wüst, Bauke Mollema, Stef Clement, Klaas Jan Huntelaar en Michael Dingsdag? Hoe brein, lichaam, hulpmiddelen en omgeving samenwerken om topprestaties te leveren zal hierbij op de voorgrond staan.

Docent: Prof. dr. Adam Cohen

College 5 - De hersenen onder invloed: kleine stoffen met grote gevolgen

Wed 20 January 2016 20:00 - 21:45

De mens anno 2015 is een maakbare; één blik op het duizelingwekkende assortiment van de lokale drogist/superfood-dealer en je weet welke pil je moet hebben voor je depressie, slaapgebrek, upgraden van je denkvermogen, én voor de hierdoor ontstane keuzestress. Onwerkzame pillen in fancy verpakkingen, een big business. Maar hoe zit het met middelen die onze hersenen wel kunnen beïnvloeden, zoals cafeine, EPO, anti-depressiva, cocaine? Kunnen we ook zien wat er dan exact gebeurt in ons brein? En hoe worden huidige geneesmiddelen 'bedacht' en getest?

  • Geneeskunde
Kijken in het brein