Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Klassieke klasse

Inhoud

De Matheus van Bach als uitgangspunt voor een muzikale reis langs Monteverdi, Mozart, Beethoven en anderen. En het tweede college gaat in op vragen als: Wat houdt dirigeren precies in; kan een orkest niet net zo goed zonder? Moet een dirigent een bully zijn of een vleier, en wat voor eigenschappen moet je bezitten. Vervolgens wordt het leven van Mozart nader belicht: zijn scheppingsdrang, zijn successen en mislukkingen, zijn uitzonderlijkheid en natuurlijk: zijn muziek! Het vierde college wordt gecombineerd met Tracks in de Kleine Zaal! En tot slot: "Opera: Von Gluck, Mozart, Beethoven en Rossini gaan ons voor".

 

De colleges worden afgewisseld met muziekfragmenten.

Docent: Jan Willem de Vriend

College 1 - Bach: Het is altijd Matthäus Passion

Thu 23 October 2014 20:00 - 21:45

De Matthäus Passion van Bach als uitgangspunt voor een muzikale taal die de hemel doet schudden, oorlogen weet te voorkomen, machines doet rollen en muziek laat schilderen. Met muziek van Monteverdi, Mozart, Beethoven en Strauss en een vleugje Mendelssohn.

Docent: Ed Spanjaard

College 2 - Dirigeren: Tovenarij en Finesse

Thu 13 November 2014 20:00 - 21:45

Wat houdt dirigeren precies in; kan een orkest niet net zo goed zonder? Moet een dirigent een bully zijn of een vleier, en wat voor eigenschappen moet je bezitten? In dit college wordt getracht iets van het raadselachtige te verduidelijken en enig technisch inzicht te verschaffen. Aan de hand van een geliefd orkestwerk: Rimsky-Korsakovs „Sheherazade” worden enkele episodes de revue gepasseerd, geleid door enkele befaamde maestro’s, om een en ander te illustreren, van o.a. Gergiev, de grootste levende Russische dirigent, Eugene Ormandy een Hongaars-Amerikaanse grootheid van 50 jaar geleden, én delen van het ballet.

Docent: Stephan Heber

College 3 - Wolfgang Amadeus Mozart: Zijn leven en zijn Zauberflote

Thu 11 December 2014 20:00 - 21:45

Mozart was onbetwist een muzikaal genie. Van een wonderkind werd hij de meest succesvolle componist aller tijden. Talloze meesterwerken van zijn hand zijn vandaag de dag nog wereldberoemd. Tegelijkertijd blijft veel rondom het leven van Mozart raadselachtig. In dit college worden de verschillende aspecten van Mozarts leven belicht: zijn scheppingsdrang, zijn successen en mislukkingen, zijn uitzonderlijkheid en natuurlijk: zijn muziek! Operabelevenis en klinkend mysterie: aan de hand van de opera "die Zauberflöte" zal tevens de operatraditie van Mozarts tijd worden uiteengezet.

Docent: Roland Kieft

College 4 - Mini-college en “Tracks”

Thu 29 January 2015 19:30 - 22:00

Roland Kieft zal een kort college geven voordat we aansluiten bij Tracks: een verhaal over de geschiedenis van het symfonie-orkest en de enorme kansen voor het symfonie-orkest in de 21e eeuw. Over concerten vroeger en over nieuwe concertformats. Over nieuwe publieksgroepen en andere verbindingen met een stedelijke omgeving. Roland Kieft heeft zich met dat laatste bij de AVRO veel bezig gehouden: Tiende van Tijl, Maestro, Virus, Prinsengrachtconcert en heb dat nu doorgezet bij het Residentie Orkest: Symphonic Junction/Paard van Troje, Symphonic Friday etc.

 

Na dit mini-college in de koorzaal zullen we aansluiten bij “Tracks”: buitengewone musici met de mooiste muziek en de beste verhalen in een van de beroemdste zalen ter wereld, de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In zestig minuten vol beelden, woorden en muziek zal Tracks voorbijrazen, waarbij violiste Rosanne Philippens de Kleine Zaal op z'n kop zet met Oost-Europese volksmuziek!

Docent: Huub van 't Hek

College 5 - Opera: Von Gluck, Mozart, Beethoven en Rossini gaan ons voor

Thu 19 February 2015 20:00 - 21:45

Opera en andere klassieke muziek als illustratie van tijdgeest en tijdsbeeld. Opera als taal van de tegenspraak, het ongelijk van de elite. Opera toont de overeenkomst tussen de tijdvakken 1775-1825 en 1975-2025. Vervanging van het maatschappelijk fundament. Von Gluck, Mozart, Beethoven en Rossini gaan ons voor. Paus Franciscus als grootste leerling.

  • Muziek
Klassieke klasse