Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Superdutch

Inhoud

Vanaf de jaren tachtig tot nu ontwikkelt de Nederlandse architectuur zich spectaculair. De talentvolle generatie architecten, die onder de noemer Superdutch wereldberoemd wordt, laat de schrale jaren tachtig architectuur ver achter zich. Architecten als Rem Koolhaas, Ben van Berkel, MVRDV, MvS, en vele anderen verbaasden de wereld met onconventionele ontwerpen als o.a. de Kunsthal, de ‘ING-Schoen’, de Erasmusbrug en Villa VPRO.

Docent: Oene Dijk

College 1 - Superdutch: opkomst en doorbraak

Wo 26 maart 2014 19:30 - 21:15

De stadsvernieuwing en de bloemkoolwijken van de jaren tachtig is de schrale achtergrond waarvan uit een generatie architecten, gesteund door ongekende financiële mogelijkheden, tot rijke en spectaculaire ontwerpen komt. Ze combineren een internationale oriëntatie met typisch Nederlands realisme en zakelijkheid. OMA, met Rem Koolhaas, UN Studio met Ben Van Berkel, MVRDV en anderen maken Nederland tot het architectonisch centrum van de wereld.

Docent: Oene Dijk

College 2 - Superdutch goes international

Wo 23 april 2014 19:30 - 21:15

De Superdutch architectuur wordt een belangrijk Nederlands exportmiddel. In vooral China , en in de Golf maar ook elders verschijnen hun innovatieve gebouwen, zoals het CCTV gebouw in Beijing, de bibliotheek in Seattle en spectaculaire wolkenkrabbers in New York, Singapore, etc. De laatste Superdutch architectuur levert landmarks op als het Paleis van Justitie in Amsterdam en het grootste gebouw van Nederland: de Rotterdam. Deze iconische gebouwen verschijnen in een sterk veranderd economisch klimaat.

  • Architectuur
Superdutch