Overzicht colleges

College voor Young Professionals

The digital age

Inhoud

De digitale revolutie is in volle gang. De industrieel georiënteerde maatschappij maakt plaats voor de informatie en kennis georiënteerde maatschappij. Wat zijn de belangrijkste drivers achter deze technologische ontwikkelingen en welke belangen staan er op het spel? Een tour d’horizon in de wereld van Big Data en Industry 4.0 via vier verschillende invalshoeken. 

 

Docent: Ronald Prins

College 1 - Cyber security: de nieuwe wapenwedloop

Wed 2 December 2015 20:00 - 21:45

In snel tempo worden smart grids, M2M en home automation ontwikkeld. Hierdoor worden we in steeds grotere mate afhankelijk van computers. Veilige communicatienetwerken zijn hierbij van groot belang. Niet alleen hackers proberen digitaal in te breken, maar ook staten als China en Japan. Ook spionage gebeurt steeds meer digitaal: de nieuwe wapenwedloop draait niet alleen om kernwapens, maar ook om de beste computersystemen. Het realiseren van een volledig veilige IT-omgeving is een illusie. In plaats daarvan moet geprobeerd worden een weerbare IT-omgeving te creëren, waarin men continu de strijd aangaat met indringers.

 

Locatie: VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam

Docent: Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek

College 2 - Ethiek en technologie

Wed 27 January 2016 20:00 - 21:45

De snelle ontwikkeling van techniek brengt steeds meer ethische dilemma's met zich mee. Een ‘sperma-chip’ om de geslachtskeuze van ongeboren kinderen te bepalen, de Google Glass, embryo-selectie, hersenimplantaten: technologieën als deze roepen direct vragen op. Wat gebeurt er met de mens, als we zo diep in onszelf kunnen ingrijpen? Moeten we er geen grenzen aan stellen? We worden steeds meer hybride wezens - samenstellingen van organisme en technologie, mens en machine - maar gaan we niet te ver?

 

Locatie: The College Hotel, Roelof Hartstraat 1, Amsterdam 

Docent: Lucien Engelen

College 3 - Digital health

Thu 18 February 2016 20:00 - 21:45

Als pionier op het gebied van ‘Zorg 2.0′ in Nederland, richtte Engelen in 2010 het Radboud REshape Center op. Hier wordt onderzoek gedaan naar en geëxperimenteerd met de toepassing van nieuwe technologieën in de zorg. Bijvoorbeeld een Google Glass in de operatiekamer, maar ook een iPad-zuster, Facetalk-contact met artsen of health patches die patiënten 24/7 monitoren. Behalve het testen van deze innovaties, richt REshape zich ook op voorlichting en de opleiding voor zorgen 2.0.


Locatie: Rockstart, Herengracht 182, Amsterdam

Docent: mr. Milica Antic en drs. Rutger Zonneveld, MBA

College 4 - Google: trends en privacy

Thu 31 March 2016 20:00 - 21:45

Wat zijn de trends die de moderne consument zullen veranderen? Welke rol speelt Google daarin en hoe zijn ze daar gekomen? We leven in een ‘connected world’, maar wat betekent dat precies? Rutger Zonneveld van Google Netherlands zal ingaan op de kansen en uitdagingen. Milica Antic zal de juridische invalshoek nemen, waarbij onder andere privacy aan bod zal komen.

 

Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam

  • Technologie
The digital age