Overzicht colleges

College voor Young Professionals

The Next Big Thing

Inhoud

Artificial intelligence, smart cities en serious gaming zijn slimme technologieën die niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij. Maar wat houden deze ontwikkelingen eigenlijk in? En wat is de invloed van deze technologieën op onze samenleving? In de eerste smart city van de wereld én de Europese hoofdstad van innovatie 2016 bekijken wij de ontwikkelingen op het gebied van slimme technologie.

Docent: Ir. Harry van Dorenmalen

College 1 - Technology: what's next?

Wed 19 April 2017 20:00 - 21:45

Technologie maakt een van de snelste veranderingen van deze tijd door. In plaats van dat computers door mensen worden geprogrammeerd, hebben ze tegenwoordig een zelflerend vermogen. Dit roept voor sommigen een beeld op van een toekomstige werkloze samenleving waarbij robots onze banen inpikken. Maar is deze angst wel gegrond? Blijft de technologie daarnaast betaalbaar en veilig voor individuen (burgers, patiënten, professionals, reizigers)? Houdt het waarborgen van onze privacy wel gelijke tred met deze snelste veranderingen van onze tijd? Harry van Dorenmalen van IBM neemt je mee naar de technologische wereld van de toekomst!

 

Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam

Docent: Willem-Jan Renger

College 2 - Game design, Technology and Business

Wed 31 May 2017 20:00 - 21:45

De periode waarin games alleen op entertainment gericht waren is voorbij. Game design als ontwerpdiscipline heeft vergaande potentie om real-life problemen op een nieuwe manier op te lossen. Oplossingen die soms op het oog niet ogen als een game maar wel dezelfde impact hebben. Aan de hand van voorbeelden uit domeinen als de zorg, onderwijs, erfgoed en veiligheid verkennen we het onderbenutte potentieel van de cross-over tussen game design en toepassingsgebieden. Een tour d’horizon langs de ongekende mogelijkheden van toegepast game design.

 

Locatie: VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam

Docent: Mathijs Bouman

College 3 - Over Robots, Fintech en Pessimistische Economen

Wed 14 June 2017 20:00 - 21:45

In 2016 verscheen het spraakmakende boek van econoom Robert Gordon: “The Rise and Fall of American Growth’. Het innovatiewonder is uitgewerkt, denkt Gordon. Maar klopt het wel? Zijn de uitvindingen ‘op’? Is de economische groei voorbij? Of staan we juist aan de vooravond van een ongekende technologische revolutie die de groei opnieuw zal opstuwen en de welvaart naar nooit gedachte hoogte brengt? Wat gaan nieuwe ontwikkelingen in biotech, robotica en fintech voor de productiviteit en welvaartsgroei van Nederland, Europa en de rest van de wereld betekenen?

 

Locatie: VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam

 

Tips voor artikelen en/of boeken? Check nu Athenaeum Boekhandel 

  • Technologie
The Next Big Thing