Overzicht colleges

College voor Young Professionals

This is Amsterdam!

Inhoud

Amsterdam is al meer dan 800 jaar een stad van betekenis. Opgravingen tijdens de bouw van de Noord-Zuidlijn hebben tot nieuwe ontdekkingen over het eerste begin van de stad geleid. Hoe kon de stad in de 17e eeuw uitgroeien tot belangrijkste handelscentrum van de wereld? En hoe heeft de Amsterdamse Schoolstijl de stad in de 20e eeuw veranderd?

Docent: Prof. dr. Jerzy Gawronski

College 1 - Amsterdam Underground: de Noord-Zuidlijn

Wed 20 February 2019 20:00 - 22:00

Tussen 2003 en 2009 zijn bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn verschillende archeologische opgravingen uitgevoerd door het team van stadsarcheoloog Jerzy Gawronski. De bouwlocaties in de rivierbedding van de Amstel op het Rokin en het Damrak leverden een grote hoeveelheid vondsten (700.000) op die een nieuwe materiële geschiedenis van de stad mogelijk maken. De rivier de Amstel is door de archeologen gebruikt als een nieuw bron van archeologische gegeven over het stedelijk leven van af het vroegste begin in 1200 tot op de dag van vandaag. In zijn presentatie zal Gawronski ingaan op de verschillende publieke producten die dit project heeft opgeleverd, zoals de fotocatalogus Spul , de vitrines in station Rokin en de website belowthesurface.amsterdam.

Please note that this lecture will be taught in Dutch.

Locatie: IGC, Dam 27, Amsterdam

Docent: Dr. Clé Lesger

College 2 - The rise of Amsterdam: Hoogtij aan 't IJ

Wed 20 March 2019 20:00 - 21:45

Van letterlijk een ‘dam in de Amstel’ groeide Amsterdam in de zeventiende eeuw uit tot een metropool die handel dreef met de hele wereld. Waarom kon juist in deze stad zo’n uitzonderlijke economische bloei plaatsvinden, zelfs tijdens de Tachtigjarige Oorlog? Hoe ging de handel concreet in zijn werk? Was er wel een Gouden Eeuw geweest zonder immigranten die nieuwe kennis meebrachten? Welke positie nam Amsterdam in in het vroegmoderne Europa?

Please note that this lecture will be taught in Dutch.

Locatie: Beurs van Berlage, Oudebrugsteeg 9, Amsterdam

Docent: Oene Dijk

College 3 - Adventurous Architecture: de Amsterdamse School

Wed 17 April 2019 20:00 - 21:45

Kunstwerken van baksteen verrezen aan het begin van de twintigste eeuw voor arbeiders in Amsterdam, zoals Het Schip in de Spaarndammerbuurt dat 100 jaar geleden werd ontworpen. Net als Berlage’s Plan Zuid, het Roelof Hartplein en een groot deel van de 1500 bruggen in Amsterdam is het uitgevoerd in Amsterdamse Schoolstijl. Hoe ontstond deze unieke Nederlandse stijl, die beïnvloed werd door Franse art nouveau, Italiaanse Renaissance bouwwerken en Spaanse Gaudí architectuur?

Please note that this lecture will be taught in Dutch.

Locatie: Beurs van Berlage, Oudebrugsteeg 9, Amsterdam

  • Geschiedenis
This is Amsterdam!