Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Trumpwereld

Inhoud

'Let’s make America great again!' De eerste week van Trump zal niemand zijn ontgaan; de president heeft decreten getekend, ontmoetingen gehad met de top van het Amerikaanse bedrijfsleven, interviews gegeven én getwitterd. Het ging allemaal niet geruisloos; Women's March, de dag van de alternatieve feiten, het torpederen van het handelsverdrag TPP, het hervatten van de aanleg van oliepijpleidingen, een muur langs de grens met Mexico, de moslimban, een oorlog met de media. Hoe gaat de wereld eruitzien met Trump aan het roer van de machtigste democatrie ter wereld?

Docent: Drs. Willem Post

College 1 - Trump, een breuk met het verleden

Thu 23 March 2017 20:00 - 21:45

Industrialisatie, technologische uitvindingen en de annexatie van o.a. Hawaii en Cuba zorgden er in de tweede helft van de 19e eeuw voor dat de VS zich ontwikkelden tot internationale politieke en economische grootmacht. In WOI profileerde president Wilson zich als internationale vredestichter en na WOII werd Europa weer opgebouwd met Marshallhulp. Toch is de status als superpower zeker niet meer onbetwist, steeds meer landen kijken naar bijvoorbeeld China voor inspiratie. Hoe gaat de wereld eruit zien met Trump aan het roer van de machtigste democratie ter wereld? En welke invloed heeft het 'America First' beleid op de wereldorde?

 

Locatie: EYE, IJpromenade 1, Amsterdam

Docent: Thomas Loudon

College 2 - Met gestrekt been, Trump en de media

Thu 13 April 2017 20:00 - 21:45

Dat Amerikaanse presidenten de pers wantrouwen is niets nieuws. Maar tot nu toe zagen ze ook altijd het belang in van een goede relatie met de media. Donald Trump niet. Hij heeft de Amerikaanse media die kritisch op hem zijn de oorlog verklaard. Hij noemde journalisten de meest onbetrouwbare mensen op aarde. Onder zijn aanhangers was dat in campagnetijd een populair standpunt. Maar hoe gaat het verder nu hij in het zadel zit? Hij is nu niet meer de jager, maar degene op wie gejaagd wordt. Werkt zijn tactiek van frontale confrontatie dan nog? Of brengt het hem de nederlagen waar hij zo slecht tegen kan?

 

Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam

  • Politicologie
Trumpwereld