Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Wereldliteratuur

Inhoud

In elk van de 3 colleges van deze reeks zal een meesterwerk uit de wereldliteratuur centraal staan. Het college kijkt daarbij naar de leidende thema’s van het boek, wie de hoofdpersonen zijn en waarom juist deze personages? Welke betekenis gaat er uit van het verhaal, is er bijvoorbeeld sprake van een beïnvloeding van de toenmalige tijdsgeest? Ook zal aandacht besteed worden aan de doorwerking van deze klassiekers; wat is bijvoorbeeld hun invloed op de hedendaagse literatuur, politiek, taal en kunst?

Voorbereiding

Een beetje inlezen kan natuurlijk nooit kwaad!

Docent: Dr. Sjeng Scheijen

College 1 - Oorlog en vrede van Leo Tolstoj

Thu 12 February 2015 20:00 - 21:45

Oorlog en Vrede geldt als een van 's werelds belangrijkste romans van de negentiende eeuw. De roman volgt een aantal personen en gezinnen ten tijde Napoleontische veldslag van 1812, de eerste grote oorlog tussen Rusland en het Westen: Ze legt niet alleen de impact bloot van de oorlog op de levens van gewone mensen, maar behandelt ook onderwerpen die onverminderd actueel zijn: Tolstoj duidt immers de oorzaken van de tegenstellingen tussen Oost en West, en vraagt zich af of een alternatief van vreedzame coëxistentie mogelijk is. Kunnen wij nog wat leren van Tolstojs analyse? Wat zijn de overeenkomsten tussen het Rusland van Poetin, en het Rusland van tsaar Alexander? Zijn Rusland en Europa gedoemd om altijd in conflicten te komen? Rusland ziet het huidige conflict als een vorm van Westerse agressie tegen Rusland, en ziet het als een zoveelste poging tot invasie vanuit Europa. Zij leggen de link tussen Napoleons invasie en het huidige conflict in ieder geval wel! Hebben ze een punt, en kan Tolstojs roman ons het Russische standpunt beter laten begrijpen?

Docent: Joost de Vries

College 2 - De Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch

Thu 23 April 2015 20:00 - 21:45

Monumentaal torent De ontdekking van de Hemel - een roman over oorlog en vrede, mensen en engelen, Nederland en Cuba, Duitsland en Jeruzalem - boven de Nederlandse literatuur uit. Of lijkt dat maar zo? In dit college legt romanschrijver en literatuur criticus Joost de Vries uit hoe Harry Mulisch tot het schrijven van De ontdekking kwam, hoe het past in zijn oeuvre en of het een boek is om bang van te zijn.

Docent: Dan Hassler-Forest

College 3 - The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald

Thu 18 June 2015 20:00 - 21:45

The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald wordt vaak 'the great American novel' genoemd, en dat is niet vreemd: zelden slaagde een schrijver erin om het grote thema van de 'American Dream' op zo'n geraffineerde, poëtische, en toegankelijke manier vorm te geven. Het is talloze malen verfilmd, maar tot op heden is niemand erin geslaagd om de unieke en subtiele kracht van deze roman te vertalen. In deze tijden van economische crisis is dit verhaal van de even romantische als wereldvreemde miljonair en 'self-made man' Gatsby relevanter dan ooit.

  • Literatuur
Wereldliteratuur