Overzicht colleges

College voor Young Professionals

Wereldpolitieke podia

Inhoud

Grootmachten beconcurreren elkaar. De directe confrontatie proberen ze te vermijden. Wat is de basis van macht, welke rol speelt de economie, hoe wordt het schaakspel gespeeld? Er wordt gesproken over een post-Amerikaans tijdperk, maar de macht van de VS zou wel eens unieker kunnen zijn dan men denkt. China realiseert de snelste en meest planmatige opkomst uit de geschiedenis. Poetin wil Rusland’s prestige in ere herstellen. Gaat hij daarbij zover dat een pragmatische samenwerking in de wereld in gevaar komt? En nooit eerder waren de uitdagingen voor de Europese integratie zo dwingend. Een reeks over de wereldpolitieke podia.

Docent: Haroon Sheikh

College 1 - Koude Oorlog 2.0? - Rusland's schaakspel

Thu 30 October 2014 20:00 - 21:45

Het conflict tussen Rusland en het Westen loopt op. De repercussies van de situatie in Oekraine gaan ver over de grenzen. Sancties, opbouw van legers, nieuwe allianties. Staan we aan de vooravond van een nieuwe Koude Oorlog?

Docent: Chris Kijne

College 2 - De Verenigde Staten: The Once and Future King?

Thu 27 November 2014 20:00 - 21:45

De 20e eeuw was de Amerikaanse eeuw. In het eerste decennium van de 21e eeuw lijkt dit echter heel snel te veranderen: 9/11, twee desastreuze oorlogen, een opkomend Azië en de financiële crisis. Betekent dit de neergang van Amerika? Waarop is eigenlijk de macht van het land gebaseerd? Hoe vitaal is de Amerikaanse economie? Paradoxaal genoeg kent het land zowel grote armoede als ook Silicon Valley, de meest innovatieve regio in de wereld en misschien wel haar belangrijkste machtsmiddel. Zou Amerika in de 21e eeuw de wereld ook nog kunnen leiden?

Docent: Dr. Mathieu Segers

College 3 - Waagstuk Europa

Thu 18 December 2014 20:00 - 21:45

Zelden waren de uitdagingen voor de Europese integratie groter en dwingender dan vandaag. Ontwikkelingen van binnenuit en van buitenaf zetten de EU onder druk. Hoe houdbaar is de euro? Hoe gevaarlijk is de onrust aan de Zuid- en Oost-grenzen van de EU? Kan de EU zich handhaven in de nieuwe internationale realiteit van geopolitiek, hard power, flitskapitaal en BRICS? Of wordt zij van het bord geveegd door innerlijke zwakte en uiteen gespeeld door nieuwe machtspolitici als Vladimir Poetin? Kortom: welke kansen zijn er nog voor ons Europa in de internationale betrekkingen van de 21ste eeuw?

Docent: Haroon Sheikh

College 4 - China als wereldmacht

Thu 22 January 2015 20:00 - 21:45

De hardst groeiende economie met 's werelds grootste bevolking wordt langzaam een grootmacht. Hoe zal dat proces eruitzien? China bouwt nu al hard aan een nieuwe wereldorde. Wat is China's strategie?

  • Politicologie
Wereldpolitieke podia